***************************************************************************************************************
پزشک مرکز :
********************** *************************************************************************************************************** ************************** واحد مشاوره ژنتیک : با توجه به اینکه در این مرکز آزمایشات ازدواجی و مشاوره انجام می شو دو یکی از آزمایشاتی که در حین ازدواج انجام می شود بررسی زوجین از نظر تالاسمی می باشد بنابراین اقدامات زیر در این مرکز انجام می شود: 1- انجام آزمایش CBC و HbA2در زوجین ودرصورت نیاز Ferritinسرم 2- مشاوره زوجین ناقل تالاسمی و مشکوک به تالاسمی وتعیین افراد کم خطر وپرخطرودرصورت لزوم درمان کم خونی فقرآهن وبررسی مجدد زوجین 3- ارجاع زوجین ناقل تالاسمی و مشکوک پرخطر تالاسمی به مراکز مشاوره ژنتیک و تشکیل پرونده ژنتیک جهت زوجین 4- پیگیری زوجین ناقل تالاسمی جهت انجام آزمایشات PND1و همین طور انجام آزمایشات PND2درصورت باردار شدن لازم به ذکر است که در مرکز بهداشت شمال تهران واحد مشاوره ژنتیک مرکز دگمه چی به عنوان مرجع تعیین گردید و کلیه زوجین تالاسمی تحت پوشش مراکز تابعه جهت تعیین کم خطر و یا پرخطر بودن به این مرکز ارجاع و مورد بررسی قرار می گیرند. از دیگر فعالیتهای این واحد بررسی ماهیانه خانواده های ناقل PKUمی باشد و برای کلیه زوجین توصیه به انجام آزمایش PND1ودر صورت بارداری در هفته 12-9 بارداری انجام آزمایشPND2 توصیه می گردد. سایر فعالیتهای این واحد:
********************** *************************************************************************************************************** ************************** مرکز مشاوره بیماری های رفتاری: تنها واحد ارائه دهنده مشاوره بیماری های رفتاری در مرکز بهداشت شمال تهران می باشد. و تمامی امور مربوط به بیماران HIV مثبت انجام می شود. و خدماتی مانند:
لازم به ذکر است که در این واحد یک نفر پزشک عمومی ،کارشناس بیماریها و یک نفر روانشناس فعالیت میکنند و تمام اطلاعات این مرکز به صورت محرمانه حفظ می شود و پرونده های بیماران با کد کاربری در سیستم نرم افزاری ثبت می شود . این مرکز از طریق معاونت امور بهداشتی دانشگاه با سازمان بهداشت جهانی در ارتباط می باشد. مرکز درمان سوء مصرف مواد (متادون تراپی) : این مرکز وابسته به مرکز مشاوره بیماری های رفتاری می باشد که جهت کاهش آسیبهای اجتماعی بیماران مبتلا به HIV/AIDS در مصرف کنندگان مواد مخدر تزریقی به عنوان جایگزین ،متادون به صورت رایگان تحویل می گردد. در حال حاضر حدود 150 نفر از مبتلایان ماهانه سهمیه متادون دریافت می کنند. ********************** *************************************************************************************************************** ************************** آزمایشگاههای مرکز: آزمایشگاه تشخیص طبی :
آزمایشات قبل از ازدواج شامل : آزمایش CBCجهت بررسی کم خونی ناشی از تالاسمی ، آزمایش VDRL جهت بررسی بیماری های آمیزشی و آزمایش ادرار جهت بررسی مواد مخدر (ترکیبات مورفین ، آمفتامین ، مت آمفتامین و متادون )
بیوشیمی: قند خون –اوره –کراتینین –اوریک اسید –کلسترول –تری گلیسرید –LDL-HDL-AST-ALT-ALK PH-HbA1C هورمون: HBSAg–HBSAb-HIV –HCG–T3–T4 –TSH–Ferritin–HCVAb TORCH:Toxoplasma IgG - Toxoplasma IgM–Rubella IgG - Rubella IgM–IgG, IgM CMV هماتولوژی: CBCdiff –ESR –Blood group - HbA2–CD4Count پارازیتولوژی:OB Test-Stool exam- stool culture مجهز به دستگاه cell counter Sysmex- اتو آنالیزور –فتومتر- مینی وایداس- الایزاریدر –Cy flowمی باشد. آزمایش CD4از نمونه های ارسالی از مراکز تحت پوشش دانشگاه ایران شامل درمانگاه والفجر ،شهریار ،سلطان آباد ، مرکز بهداشت ورامین ، مرکز بهداشت شرق - بیمارستان بوعلی –مرکز بهداشت شمیرانات و درمانگاه زندان اوین انجام می شود. ********************** *************************************************************************************************************** ************************** آزمایشگاه مواد مخدر:
توجه: معرفی شدگان از طرف اتحادیه های صنفی و دیگر مراجع حقوقی جهت استخدام و .... از نظر ترکیبات مرفین ، شیشه (آمفتامین و مت آمفتامین) مورد آزمایش قرار گرفته و داوطلبان ازدواج علاوه بر موارد فوق از نظر متادون هم بررسی می شوند. در صورت مشکوک بودن نتیجه آزمایش مواد مخدر در مرحله اول( Rapid test) نیاز به آزمایش تکمیلی یا TLCجهت جداسازی و تشخیص نوع ماده مخدر می باشد که در این مرکز با دستگاه ریما اکسترکشن انجام میشود و این امر موجب تسریع ودقت در پاسخدهی آزمایشات مشکوک می گردد. ********************** *************************************************************************************************************** ************************** واحد بهداشت خانواده: یکی از اساسی ترین مستنداتی است که در ارائه خدمات بهداشتی برای خانواده ها مورد استفاده قرار می گیردو در جهت ارتقای کیفیت برنامه ها و خدمات باروری سالم است تشکیل پرونده می باشد . از جمله این پرونده ها می توان به موارد زیر اشاره نمود:
********************** *************************************************************************************************************** ************************** واحد واکسیناسیون:
********************** *************************************************************************************************************** ************************** واحد آموزش سلامت ، مدارس و بیماریها فعالیتهای واحد آموزش سلامت: این واحد با یک کارشناس فعالیتهای زیر را بعهده دارد: 1.آموزش خودمراقبتی به 5% جوانان تحت پوشش 2. انجام 1% معاینات جوانان 29-18 سال تحت پوشش و وارد کردن اطلاعات آن در فایل اکسل 3. ممیزی مدارس مروج سلامت تحت پوشش 4. وارد کردن اطلاعات مرکز و فعالیتهای بهداشتی در نرم افزار پرونده الکترونیک 5. بررسی درصد شاخص واکسیناسیون نوجوانان پایه های 1و10 6-برگزاری جلسات آموزشی درون بخشی وبرون بخشی با توجه به نیازهای منطقه،اولویت های بهداشتی وایام خاص. 7-آموزش مسایل بهداشتی به گروههای هدف در مدارس تحت پوشش شامل:دانش آموزان،والدین وپرسنل 8- بازدید از مدارس تحت پوشش 9-انجام معاینات دانش آموزان پایه های اول ابتدایی ومتوسطه1و2 در طول سال تحصیلی طبق برنامه ریزی وهماهنگی قبلی با مدارس تحت پوشش. 10-بیماریابی پدیکولوز(شپش) وسپس درمان موارد آلوده وارجاعی از مدارس و مهد کودکها ،که بصورت رایگان انجام میشود. 6-آموزش به سالمندان شناسایی شده وتحت پوشش، طبق برنامه زمانبندی ماهانه. 7-آموزش به زنان در سنین باروری تحت عنوان برنامه باروری سالم ،طبق برنامه زمانبندی ماهانه. 8-آموزش هدفمند مادران باردار، طبق برنامه زمانبندی ماهانه. 9-تشکیل کلاسهای آموزشی ویژه رابطین سلامت ،یکشنبه هر هفته. 10-سرشماری سالیانه جمعیت تحت پوشش. 11-انجام غربالگری بیماری ایدز در مادران باردار متقاضی. 12-تشکیل پرونده ،پیگیری روند درمان وتوزیع داروی رایگان به بیماران مبتلا به سل. 13-تشکیل پرونده برای زوجین ناقلو مشکوک پرخطر تالاسمی ،پیگیری وارجاع برای آزمایشات ژنتیک پیش از تولد(PND ) در 2 مرحله : قبل از بارداری و در زمان بارداری (هفته10 تا 12 بارداری) جهت تحقق هدف برنامه که پیشگیری از تولد نوزاد مبتلا به تالاسمی ماژور می باشد. 14-جلب مشارکت ارگانهای برون بخش و افراد نیکوکار برای پیشبرد اهداف بهداشتی و ارتقا وضعیت خدمت رسانی. *انجام کلیه امور فنی در مراکز تابعه (بیماریابی، نمونه برداری، آزمایش نمونه ها، ارجاع بیماران، درمان ها، پیگیری و مراقبت بیماران و غیره بر اساس آخرین دستور العمل مصوب ). *پیگیری دریافت پسخوراندمناسب از موارد ارجاع به سطوح تخصصی *تهیه آمار عملیات انجام شده در مرکز و تنظیم گزارش نهایی و ارائه آن به کارشناسان ستادی ذیربط. *تکمیل پرونده ی الکترونیک بیماران در موارد لزوم. *آموزش بهداشت عمومی در زمینه بیماریهای مرتبط *برگزاری مناسبتهای مرتبط با حوزه بیماریهای غیرواگیر *همکاری در اجرای تحقیقات کاربردی مورد نیاز در برنامه
********************** *************************************************************************************************************** ************************** واحد بهداشت دهان و دندان: از مهمترین اهداف این واحد تلاش در جهت بهبود وضعیت سلامت دهان و دندان کودکان و نوجوانان می باشد.پوسیدگی دندان یکی از شایعترین بیماری های عفونی عفونی دهان و دندان می باشد که دربین سنین مختلف جامعه با هر نژاد ،جنس و رده اجتماعی مشاهده می گردد. بنابراین ارائه آموزش درست و به موقع بخصوص در جمعیتی که بیماری از آنجا آغاز می گردد دارای اهمیت ویژه ای است .لذا موارد زیر به عنوان گروه هدف آموزش این واحد می باشند:
********************** *************************************************************************************************************** ************************** واحد بهداشت حرفه ای:
********************** *************************************************************************************************************** ************************** واحد بهداشت روان :
********************** *************************************************************************************************************** ************************** واحد غربالگری دیابت و بیماری های متابولیسم : طبق آمارسازمان بهداشت جهانی میزان شیوع بیماری دیابت در جهان 10% و در ایران 18% می باشد و با توجه به این آمار بالا پیشگیری از درگیری و مراقبت از افراد درگیر جزء ضرورتهای این واحد می باشد. در این مرکز 600پرونده دیابتی فعال وجود دارد که با پیگیری های به عمل آمده توسط کارشناس واحد و با توضیحات پزشک واحد شاخص HbA1Cدر حال حاضر پائین ترین شاخص را در بین مراکز بهداشت دارد .همچنین کلاسهای آموزشی در خصوص دیابت هفته ای دوبار در این مرکز برگزار می گردد. ********************** *************************************************************************************************************** ************************** بهداشت مدارس : تعداد 15 مدرسه تحت پوشش این مرکز می باشند که شامل 7 مدرسه ابتدایی ،5 مدرسه راهنمایی و 3 دبیرستان با جمعیت دانش آموزی 8280 نفر می باشند و از موارد فوق مدارس ابتدایی جنت و راه حق مروج سلامت هستند. عمده مشکلات بهداشتی دانش آموزان تحت پوشش این مرکز پدیکلوزیس و سوء تغذیه می باشد و جهت برطرف کردن آن آموزش مداوم دانش آموزان و همچنین جلسات آموزشی جهت والدین و مربیان صورت می گیرد. معاینات دانش آموزان پایه اول ابتدایی و پایه اول راهنمایی همه ساله به صورت کامل انجام می شودو در پرونده بهداشتی دانش آموزان ثبت می گردد. |