جمعه ٢٨ مهر ١٣٩٦ - 
1 2
 
منو اصلی
صفحه اصلي > مطالب آموزشي > ده واقعیت از ایمنی غذایی 
 
 

10واقعیت در مورد ایمنی غذا

* بیش از 200بیماری از طریق غذامنتقل می شود.

سالانه میلیونها نفر در نتیجهخوردن مواد غذایی نا سالم به بیماری مبتلا می شوند و حتی می میرند. بیماریاسهال به تنهایی  منجر به فوت حدود 5/1میلیون کودک در سال می گردد و بسیاری از این بیماری ها به غذای آلوده یاآب آشامیدنی ناسالم مربوط می شود. با تهیهی  غذای مناسب و سالم می توان از ابتلا به بسیاری از این بیماری هاپیشگیری کرد.

*غذای آلوده حتی در درازمدت  می تواند سلامتی را مختل کند.

شایعترین علایم مسمومیت غذایی شامل: دردمعده، استفراغ و اسهال می باشد. مواد غذایی آلوده به فلزات سنگین و یاسموم طبیعی نیز می تواننددر دراز مدت مشکلات سلامتی از جمله سرطان واختلالات عصبی ایجاد کنند.

*اثرات و عوارض بیماریهای منتقله از راه غذا در  افراد آسیب پذیر شدید تراز سایر گروه ها می باشد.

عفونت ناشی ازمواد غذایی آلوده در افرادی با سلامتی ضعیف وشکننده می تواند به راحتی سبب بیماریهای جدی و یا مرگ شود. در نوزادان، زنان باردار، بیماران، و افراد مسن عواقب این نوع مسمومیت ها بسیار شدید و حتی کشنده است.

* در چرخهی تولید تا عرضه مواد غذایی فرصتهای زیادی برای آلودگی  این مواد وجود دارد .

امروزه عرصه مواد غذاییپیچیدهو شامل مراحل مختلفی از تولید در مزرعه گرفته تا درو کردن، ذخیره سازی،کشتار و حمل و نقل وتوزیعدر سطح جامعه میباشد تا به دست مصرف کنندگانبرسد.

  * پدیدهجهانی شدن، ایمنی مواد غذایی رابه امری پیچیده و در عین حال ضروری تبدیل کردهاست.

جهانی شدن تولید و تجارت مواد غذایی باعث شده تا زنجیره غذایی طولانی تر شود به طبع آن گاهی بیماریهای منتقله از راه غذا شیوع منطقه ای یا جهانی پیدا کند و حالتهای اضطراری ایجاد کند.

*ایمنی مواد غذایی امری چند بعدی و پراز قواعد و مقررات است .

برای بهبود ایمنی مواد غذایی، متخصصان زیادی با استفاده از بهترین علوم و فن آوری در دسترس درحال فعالیت هستند. نیاز است بخش های مختلف دولتی و سازمان های درگیر این برنامه از جمله بهداشت، کشاورزی، آموزش و تجارت، با یکدیگرتعامل و همکاری  داشته باشند و در مقابل جامعه و مصرف کنندگان متعهد باشند.

*آلودگی مواد غذایی بر  اقتصاد و جامعه  نیز اثر گذار است .

عواقب و اثرات  آلودگی مواد غذایی به طور مستقیم بر بهداشت عمومی- صادرات مواد غذایی، گردشگری، معیشت عرضه کنندگان مواد غذایی و حتی توسعه اقتصادی  هم در کشورهای توسعه یافته و هم  در حال توسعه  اثر گذار است .

 

*برخی از باکتری های مضر در حال مقاوم شدن به  درمانهای دارویی هستند.

مقاومت ضد میکروبی یک نگرانی فزاینده  بهداشت جهانی است . علاوه بر مصارف پزشکی یکی از عواملی که منجر به ظهور و گسترش مقاومت ضد میکروبی گردیده، استفاده بیش از حد و یا  نادرست از آنتی بیوتیکها در کشاورزی و دامپروری است.باکتریهای مقاوم به درمان ممکن است از طریق غذا از حیوان به انسان منتقل شوند.

*همهافراد در ایمنی مواد غذایی نقش دارند


امنیت غذا تعهد مشترک بین دولتمردان، صاحبان صنایع ، تولیدکنندگان، دانشگاهیان و مصرف کنندگان است. هر کس به جای خود در  ایمنی مواد غذایی نقش دارد. رسیدن به امنیت غذایی حاصل تلاش تخصصی و چند بعدی می باشد;  از سم شناسی، میکروب شناسی، انگل شناسی گرفته تا  تغذیه، اقتصاد بهداشت، جامعه شناسی  و دامپزشکی. جوامع محلی، تشکل های زنان و آموزش و پرورش نیز نقش مهمی ایفا می کنند.

 

*مردم باید در مورد ایمنی مواد غذایی اطلاعات وآگاهی کافی داشته باشند.

مردم باید برای انتخاب  مواد غذایی آگاهی کافی داشته باشند و رفتارهای مناسب را در این مورد بیاموزند. همچنین باید با اطلاع از خطرات شایع مواد غذایی، ایمنی را رعایت کنند و ازاطلاعات ارائه شده در برچسب مواد غذایی استفاده کنند.

 

 

مترجمین : دکتر رزیتا بخشی زاده شیرازی- فرزانه فنایی

واحد سلامت جوانان، نوجوانان و مدارس معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شیراز

منبع : www.who.int

 

 

دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی، درمانی
شهید بهشــتی - مرکز بهداشت شمال تهران
آدرس : تهران - خیابان شریعتی - نرسیده به پل سیدخندان - کوچه اشراقی - پلاک 2/16
تلفن : 88511361 - 021
پست الکترونیک : shc_sbmu@sbmu.ac.ir
 
 
© تمامی حقوق این سایت متعلق به دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی، درمانی شهید بهشتی می باشد.